Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Beringen: Huishoudhulpen gratis naar de psycholoog (29 september 2018)

De 7000 werknemers van Het Poetsbureau krijgen voortaan gratis toegang tot een klinisch psycholoog: een primeur in de sector. "Er wordt in het hele land hard gesensibiliseerd om de drempel tot professionele hulp te verlagen. Ook wij erkennen het belang ervan en willen hiermee een groot probleem aanpakken", zegt CEO Jo Mellemans.

De oorzaak van de mentale bezorgdheden in de sector? Financiƫle moeilijkheden of complexe thuis- en werksituaties. Dat gaat gepaard met vermoeidheid (87%), stress (58%) en weinig energie (45%) wat kan leiden tot depressies en burn-outs.

Intussen liggen psychologische problemen aan de oorsprong van een groot deel van het ziekteverzuim: niet alleen in de sector, maar in de hele Belgische arbeidsmarkt. Er zijn veel initiatieven op politiek en wetgevend vlak, maar volgens Jo Mellemans kunnen ook de werkgevers een voorbeeld stellen.

Concreet kan elke werknemer van Het Poetsbureau, verbonden aan 68 kantoren in Vlaanderen, vanaf nu voor 6 gratis consultaties terecht bij een klinische psycholoog. Daarnaast leidt het bedrijf eigen consulenten op om signalen te herkennen en indien nodig collega's door te verwijzen op een informele, maar vakkundige manier. Het Poetsbureau werkt daarvoor samen met Faresa, een psychologisch centrum met 7 vestigingen verspreid in Vlaanderen. Zij stelden voor Het Poetsbureau een specifiek EAP (Employee Assistance Program) op waarmee individuele werknemers worden bijgestaan bij persoonlijke zorgen thuis of op het werk.

Bekijk alle artikels uit Beringen