info@limburgnieuws.be

maandag 13 juli 2020

As: Muurschildering moet rust brengen in politiecel (26 juni 2019)

In het Genkse politiecommissariaat is een streetart-artiest aan het werk geweest. De kunstenaar bracht een muurschildering aan in de kamer voor minderjarigen. Politie CARMA hoopt zo een rustgevende ruimte te creëren voor jongeren die tijdelijk van hun vrijheid beroofd zijn.

Volgens de wet mag een minderjarige niet zomaar in een cel opgesloten worden. De politie spreekt daarom over een toezichtslokaal of -kamer. Deze moet groter zijn dan een gewone cel en over iets meer meubilair beschikken. De kamer mag ook niet bij de cellen voor volwassenen liggen. Toch blijft het gevoel van een echte cel aanwezig omdat de kamer tegelijk ook moet voldoen aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

Politie CARMA besloot de ruimte onder handen te laten nemen om ze aangenamer te maken. Een streetart-artiest bracht een rustgevende muurschildering aan. Het werd een landschap in natuurlijke tinten, met verwijzingen naar Genk.

Woordvoerster Marleen Smeyers: "De ruimte lijkt nu ook groter, kleurrijker en spreekt tot de verbeelding. We hopen zo een plaats te creëren waar de minderjarige tot rust kan komen na de feiten en tijdens de stresserende ervaring van de vrijheidsbeneming. Dat is niet alleen een goede zaak voor de jongere in kwestie, ook het onderzoek en onze medewerkers kunnen er wel bij varen."

Een minderjarige moet al van een ernstig feit verdacht worden of agressief gedrag vertonen, voordat de politie overgaat tot een vrijheidsberoving. "Gelukkig komt dit niet zo vaak voor."

Politie CARMA ging in zee met het creatieve talent van Treepack, een internationaal kunstenaarscollectief met Genkse roots, gespecialiseerd in muurschilderingen en streetart-projecten. Het is niet hun eerste realisatie in Genk, maar dit project was toch wat anders.

Zaakvoerder Junes Bazouz: "Een politiecel onder handen nemen is een primeur voor ons. Dit is wel het eerste project waarvan we hopen dat het zo weinig mogelijk gezien moet worden, maar we zijn er natuurlijk wel trots op en hopen dat het zijn doel bereikt."

Kunstenaar Jonas Tuch, een Limburger, werkte drie dagen aan de plaatsing van zijn ontwerp. "Om meer diepte te creëren is er op twee wanden een doorlopende natuurtekening geplaatst die geïnspireerd is op het Genkse of Limburgse landschap. Het resultaat is een panoramisch uitzicht dat vrede en rust uitstraalt."Bekijk alle artikels uit As