info@limburgnieuws.be

dinsdag 14 juli 2020

Alken: Ontdek de kracht van sociaal ondernemerschap in 255 zorg- en welzijnsvoorzieningen (18 maart 2018)

De zevende editie van de Dag van de Zorg staat klaar voor een fikse toestroom op de afsluiter van de Week van de Zorg. Al sinds maandag 12 maart gaat het over thema's die de zorg- en welzijnssector uitdagen. Eerstelijnszorg, innovatie, onderwijs en zorg, kinderopvang, mantelzorg en bloed geven kwamen uitvoerig aan bod. Op de Dag van de Zorg zet dit jaar een recordaantal van 255 deelnemende zorg- en welzijnsvoorzieningen de deuren open voor het grote publiek.

De uitdrukkelijke doelstelling van deze Dag van de Zorg was om welzijnsvoorzieningen mee prominent in de spotlights te zetten. Onder meer 270 kinderdagverblijven gingen op die uitnodiging in door op de Burendag Kinderopvang de deuren open te zetten.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, toont zich tevreden: "De ontschotting tussen de zorg- en welzijnssector is reeds jarenlang aan de gang. Met de verscherpte focus op welzijn vanuit Dag van de Zorg tonen we dat het menens is."

"De uitdagingen in de sector zijn groot, maar daarin schuilen ook de opportuniteiten. De sector is goed voor een omzet van 11 miljard in aankoop van goederen en diensten uit andere sectoren. Innovatie en technologische evoluties kennen hier een groot marktaandeel en de snelheid waarmee dit wordt gerealiseerd is hoog. Daarnaast zijn er de omschakeling naar persoonsvolgende financiering, de eerstelijnshervorming, de kinderopvang,... die sterk sociaal ondernemerschap vragen. Een degelijk en professioneel bestuur zal voor elke sociale onderneming steeds belangrijker worden. De rol van de ondernemers is om innovatieve oplossingen te vinden voor nieuwe en verschuivende maatschappelijke noden."

"De grootste uitdaging zit in het vinden van duizenden mensen die hun loopbaan willen uitbouwen in de social profit. De komende jaren groeit de sector verder wat voor een extra instroom van 25.000 jobs zorgt. Daarnaast moeten ook al de zorgverstekkers die op pensioen gaan vervangen worden. De belangrijkste uitdaging is om mensen te vinden die vanuit een warme zorghouding samen met de zorgvragers de zorg van morgen vorm kunnen geven. In een krappe arbeidsmarkt is dit voor een grote en snelgroeiende sector met het grootste aantal 55-plussers een fikse uitdaging."


INFO
https://www.dagvandezorg.be/

Bekijk alle artikels uit Alken